Αφιερωματική Εσπερίδα για το Alzheimer του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer με θέμα: «Είμαι εδώ… Μη με ξεχνάς» -2017

2017

Η Θεματολογία

Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 21/09/2017, στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια» το αφιερωματική Εσπερίδα για τη Νόσο Alzheimer με τον αφυπνιστικό τίτλο: «Είμαι εδώ… Μη με ξεχνάς». Η Εσπερίδα πραγματοποιήθηκε επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Nόσου Alzheimer και τέθηκε στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων του Συλλόγου Οικογενειών/Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, τη Νόσο Alzheimer και Συγγενείς Διαταραχές (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ν. Σερρών για τη συμπλήρωση 20 χρόνων εθελοντικής δράσης και κοινωνικής προσφοράς του. 

Πλήθος κόσμου, ποικίλων ηλικιών και ιδιοτήτων, αντιλαμβανόμενο τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει πλέον η νόσος, προσήλθε και απόλαυσε μια άκρως επιμορφωτική αλλά και ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένη Εσπερίδα για το Alzheimer. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η νόσος Alzheimer τείνει να θεωρείται η παγκόσμια απειλή του 21ου αιώνα, αφού κάθε 3’’ ένας συνάνθρωπος μας μαζί και η οικογένεια του πλήττονται από αυτήν.

_ Alzheimer

Οι Ομιλητές της Εσπερίδας

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας των Σερρών, κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, ο οποίος μοιράστηκε απλόχερα με τον κόσμο το προσωπικό του βίωμα, προκαλώντας σε όλους μεγάλη συγκίνηση.  Η ευρέως γνωστή στη σερραϊκή κοινότητα Νευρολόγος, κ. Παναγιώτα Καλώτα, για ακόμη μια φορά έκανε μια πλήρως εμπεριστατωμένη, άκρως διαφωτιστική και απολύτως κατανοητή για το ευρύ κοινό παρουσίαση που έφερε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Σε έχω δει κάπου… Κάπου σε ξέρω», καταδεικνύοντας τη νόσο και τις προεκτάσεις της ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας στο σύγχρονο κόσμο.

Ο πάντα οικείος Ψυχίατρος της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γεν. Νοσοκομείου κ. Γιώργος Σπυρούλης, ξεδίπλωσε με την ευαισθησία που τον διακρίνει πάντα τις επίπονες συναισθηματικές διακυμάνσεις στις οποίες υποβάλλεται ο φροντιστής ενός ατόμου που πάσχει από Alzheimer, αναδεικνύοντας το βαρύ φορτίο του και τον δύσκολο ρόλο του. Ακολούθησε η συγκλονιστική κατάθεση του προσωπικού βιώματος ενός φροντιστή από την Εκπαιδευτικό-Συγγραφέα και επί σειρά ετών εθελόντρια του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών κ. Αντωνία Θεοχαρίδου που έχει γράψει το σχετικό θεατρικό έργο «Γλυκό Πορτοκάλι». 

Το έργο τιμήθηκε με Ειδική Διάκριση στα Κρατικά Βραβεία Θεατρικού Κειμένου 2016 και αποσπάσματα του ερμήνευσαν οι ηθοποιοί Δαλίσκα Βασιλική και Αστέρης Πολυχρονίδης, κλείνοντας την εκδήλωση με τον πιο παραστατικό αλλά και λυτρωτικό τρόπο. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την παρουσία τους! «Μπορεί τα εγκεφαλικά κύτταρα να καταστρέφονται… Η ψυχή μένει αλώβητη! Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, τα θετικά συναισθήματα και η αγάπη δεν χάνονται… Είναι εκεί και εκδηλώνονται με ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο, ένα άγγιγμα!» (απόσπασμα από την ομιλία της κ. Θεοχαρίδου). Είναι εδώ λοιπόν… Μη τους ξεχνάς… Μην κλείνεις τα αυτιά σου όσο η μνήμη σωπαίνει!

Scroll to Top