Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για τους ωφελούμενους του Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων «Ε.Ν.ΟΡΑΜΑ» του ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών

Η Κάρμεν, η ηρωίδα της ιστορίας μας, είναι η «ψυχή» που κουβαλά ο καθένας μας και δοκιμάζεται καθημερινά από τα απρόοπτα, τις αντιξοότητες και τις αβεβαιότητες της ζωής. Η Κάρμεν είναι η «ψυχή» μας που αναζητά μια δεύτερη ευκαιρία… Ένας εξαμηνιαίος κύκλος Εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής ολοκληρώθηκε με επιτυχία για τους συμμετέχοντες στο Ημερήσιο Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων του Κέντρου Ημέρας «Ε.Ν.ΟΡΑΜΑ».

Το ξεχωριστό πειραματικό Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη 2023, με τη στήριξη της Προέδρου του Συλλόγου κ. Νίκης-Ελένης Νομίδου, του Επιστημονικά Υπεύθυνου του Κέντρου, Ψυχιάτρου κ. Μιχάλη Σωτηρίου και της Ψυχολόγου, κ. Άννας-Μαρίας Γιαννακίδου και ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Φεβρουάριο 2024, εντυπωσιάζοντας μας με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματά του.

Ο στόχος-πρόκληση για μένα ήταν να αποδείξω αυτό που πίστευα βαθιά μέσα μου… Ότι οι τεχνικές και οι ασκήσεις της δημιουργικής γραφής, προσαρμοσμένες στο συγκεκριμένο, ιδιαίτερο κοινό, μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των συμμετεχόντων, να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και να οδηγήσουν στη συγγραφή μιας συνεργατικής ιστορίας.

Η ομάδα τα κατάφερε! Στη διάρκεια των είκοσι δίωρων μαθημάτων δουλέψαμε μεθοδικά, με μικρά διερευνητικά βήματα, θέτοντας άμεσους στόχους και επαναπροσδιορίζοντάς τους κάποιες φορές, ώστε να πετύχουμε τον τελικό μας σκοπό. Πειραματιστήκαμε, γράψαμε, σβήσαμε, διορθώσαμε, γελάσαμε, νιώσαμε βαθιά ικανοποίηση με την πρόοδο της προσπάθειάς μας και το κυριότερο, αποδείξαμε στον εαυτό μας, ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Αρκεί να προσπαθήσουμε!

Και έτσι, γεννήθηκε η ηρωίδα μας, η Κάρμεν, μια γυναίκα σαράντα ετών που βλέπει τη ζωή της να ανατρέπεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Μια ξαφνική απόλυση και ένας αναπάντεχος χωρισμός γκρεμίζουν τις βεβαιότητες της ζωής της. Η Κάρμεν έχει να παλέψει με τις φοβίες της, την κατάθλιψη, την οικονομική ανασφάλεια, την απόρριψη… Θα τα καταφέρει άραγε;

Η Κάρμεν, η ηρωίδα της ιστορίας μας, είναι η «ψυχή» που κουβαλά ο καθένας μας και δοκιμάζεται καθημερινά από τα απρόοπτα, τις αντιξοότητες και τις αβεβαιότητες της ζωής. Η Κάρμεν είναι η «ψυχή» μας που αναζητά μια δεύτερη ευκαιρία. Και για να μην σας αφήσω σε αγωνία, η δική μας Κάρμεν θα την έχει τη δεύτερη ευκαιρία χάρη στη στήριξη της οικογένειας, των φίλων της και κυρίως του δικού της προσωπικού αγώνα και θα καταφέρει τελικά να «αναρρώσει» και να φτιάξει ξανά από την αρχή μια όμορφη, γεμάτη νόημα ζωή.

Γι’ αυτό και ο τίτλος που επιλέξαμε για την ιστορία μας είναι «Δεύτερη Ευκαιρία», σαν αυτή που ο καθένας μας δικαιούται όταν όλα ανατρέπονται γύρω του… Όπως μπορεί να γίνει και από μια ψυχική περιπέτεια σαν αυτή που έζησαν κάποτε και οι συμμετέχοντες στο Εργαστήρι που δικαιούνται με το παραπάνω τη δεύτερη ευκαιρία, πασχίζουν κάθε μέρα για αυτή και κερδίζουν από την αρχή τη ζωή τους!

Ευχαριστώ από καρδιάς όλα τα υπέροχα παιδιά για την πρόθυμη συμμετοχή και την εμπιστοσύνη τους στο Εργαστήριο, καθώς και τα δυο νεαρά κορίτσια, την εργοθεραπεύτρια Χρύσα Καρακάρα και την ψυχολόγο, Αριάδνη Mήρτσιου για τη συμμετοχή τους στην ομάδα και για τη βοήθειά τους.

Θεοχαρίδου Αντωνία – Εκπαιδευτικός/Συγγραφέας

 

 

Scroll to Top