ΕΣΠΑ 2021 - 2027
«ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ & ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ» ΣΤΟ ΕΣΠΑ 2021-2027
ΕΣΠΑ 2021 2027: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΤΑΞΗΣ της Πράξης
Ο ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών ορίσθηκε Δικαιούχος της Πράξης «ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ & ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ» με Κωδικό ΟΠΣ 6018637, η οποία εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027» και στην Προτεραιότητα «Προώθηση της Κοινωνικής Συνοχής στην Κεντρική Μακεδονία – Παρέμβαση του EKT+» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Α.Π.4963/28.11.2024 – ΑΔΑ: 65ΖΓ7ΛΛ-ΙΕΦ). (Ημερομηνία έναρξης της Πράξης: 01.11.2024 – Ημερομηνία λήξης της Πράξης: 31.10.2026).
Η πράξη έχει ως κύριο στόχο την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους δυνητικούς ωφελούμενους. Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της παρούσας δράσης περιλαμβάνονται σε αποφάσεις έγκρισης σκοπιμότητας του Υπουργείου Υγείας, και προτάθηκαν (με σχετικό έντυπο πρότασης) από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών ως δικαιούχος θα επιχορηγηθεί για τη συνέχιση της λειτουργίας των δύο δομών που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας και επιχορηγήθηκαν από το ταμείο ανάκαμψης και από πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Οι δομές των οποίων τη λειτουργία θα συνεχίσει ο ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών για 24 μήνες είναι το Κέντρο Ημέρας και η Κινητή Μονάδα.
Α) Κέντρο ημέρας: Το Κέντρο Ημέρας προσφέρει εντελώς δωρεάν στους ωφελούμενους του -λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας ένα πλήρως καταρτισμένο, ολιστικής προσέγγισης, ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, αποτελούμενο από 17 διαφορετικές ομάδες ψυχοθεραπευτικού – υποστηρικτικού, εκπαιδευτικού – κοινωνικού και ψυχαγωγικού – πολιτιστικού χαρακτήρα που λειτουργεί καθημερινά. Οι υπηρεσίες που το Κέντρο ημέρας προσφέρει είναι οι παρακάτω:
1) Εκτίμηση των αναγκών, η εκπόνηση και η εφαρμογή εξατομικευμένων σχεδίων φροντίδας και αποκατάστασης.
2) Εκπαίδευση σε κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες.
3) Θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο. Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις ουσιαστικά συμπληρώνουν και δεν αντικαθιστούν αυτές που εφαρμόζονται από το φορέα παραπομπής.
4) Η ανάπτυξη και η προαγωγή των επαγγελματικών δεξιοτήτων / επαγγελματικός προσανατολισμός.
5)Η προώθηση στην απασχόληση και η εργασιακή ένταξη και υποστήριξη εργαζομένων.
6) Ψυχαγωγικές και Πολιτιστικές Δραστηριότητες καθώς επίσης και Λειτουργία Κοινωνικής Λέσχης.
7) Προγράμματα υποστήριξης των οικογενειών και εφαρμογής ειδικών θεραπευτικών παρεμβάσεων.
8) Προγράμματα εκπαίδευσης τόσο για το προσωπικό, όσο και για νέους επαγγελματίες και εθελοντές.
9) Προγράμματα ενημέρωσης της κοινότητας για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με τις ψυχικές διαταραχές.
10) Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας
Β) Κινητή μονάδα: Η Κινητή Μονάδα παρεμβαίνει όταν οι υπηρεσίες της ζητούνται για πρώτη φορά από:
1) τον ίδιο τον ασθενή
2) την οικογένεια ή τους φροντιστές του
3) το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του, όταν ο ίδιος βρίσκεται σε αδυναμία
4) παραπέμποντες από επαγγελματίες υγείας των οκτώ Κέντρων Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, όπου και φιλοξενείται η Κινητή Μονάδα κ.α.. Όταν πρόκειται για ασθενή που βρίσκεται ήδη σε υποστήριξη, οι υπηρεσίες παρέχονται σύμφωνα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μετακινήσεων που εκπονεί ο επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας.
Οι υπηρεσίες που η Κινητή μονάδα προσφέρει είναι:
α) η έγκαιρη διάγνωση, καθώς και φαρμακευτική αγωγή, όπου χρειάζεται.
β) η παρέμβαση για την πρόληψη της έναρξης της νόσου, ή της υποτροπής της
γ) η κατ’ οίκον παρέμβαση για την αντιμετώπιση και την διαχείριση της κρίσης, η κατ’ οίκον νοσηλεία, και παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής,
δ) η παρακολούθηση σε τακτικά χρονικά διαστήματα της εξέλιξης της νόσου και η συνέχεια της ψυχιατρικής φροντίδας του ασθενούς.
ε) η βοήθεια και η στήριξη του ασθενούς για την αντιμετώπιση των πρακτικών του αναγκών και προβλημάτων με έμφαση στην εκμάθηση δεξιοτήτων και η προετοιμασία του για τον τελικό στόχο που είναι η αυτόνομη διαβίωση, στ) η συμβουλευτική – υποστηρικτική παρέμβαση στην οικογένεια του ασθενούς με στόχο την καλύτερη επικοινωνία τους και την μείωση του άγχους της οικογένειας και του ίδιου του ασθενούς,
ζ) η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος που βαραίνει τον ίδιο τον ασθενή και την οικογένεια του μέσω προγραμμάτων αγωγής κοινότητας.