Υπηρεσία ευαισθητοποίησης της κοινότητας για θέματα ψυχικής υγείας από τον Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών

Η ευαισθητοποίηση της κοινότητας για τις ψυχικές διαταραχές και την ψυχική υγεία αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του Συλλόγου. Οι άνθρωποι του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών αναλαμβάνουν δράσεις ευαισθητοποίησης με στόχο την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής διαταραχής, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και/ή άνοια και των οικογενειών τους: όλων αυτών που πλήττονται ήδη και όσων μέλλεται να πληγούν. Επειδή η ψυχική υγεία δεν είναι δεδομένη και η ψυχική διαταραχή δεν χτυπάει μόνο την πόρτα των διπλανών.

Άγχος, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, αυτοκτονία, άνοια, Alzheimer….

Πόσο ενημερωμένοι είμαστε? Πόσο ανοιχτοί είμαστε να ζητήσουμε βοήθεια? Ξέρουμε πού να τη ζητήσουμε? Πότε, πού και πώς να την προσφέρουμε στους οικείους και τους φίλους μας? Πόσο διατεθειμένοι είμαστε να εκτεθούμε και να μιλήσουμε γι’ αυτό που μας συμβαίνει? Πόσο μπορούμε να επιτρέψουμε στο στίγμα της ψυχικής διαταραχής και τη ντροπή που τη συνοδεύει να καταστρέφει ζωές? Γνωρίζουμε ότι κακή ψυχική υγεία τις περισσότερες φορές δεν σημαίνει ανάγκη ιατρικής παρακολούθησης, ούτε νοσηλεία, ούτε εβδομαδιαίες συνεδρίες?
Πώς μπορούμε να προσφέρουμε φροντίδα και υποστήριξη με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του πάσχοντος? Ποιά είναι τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές? Ποιά είναι τα δικαιώματα των οικογενειών τους? Πώς διεκδικούμε τα δικαιώματα? Υπάρχουν τρόποι βελτίωσης της ποιότητας ζωής? Τι προσφέρουν οι ομάδες ομοτίμων και αυτοβοήθειας? Ποιό το όφελος μοιράσματος του προσωπικού βιώματος?

Ο ΣΟΦΨΥ Ν.Σερρών ευαισθητοποιεί προσφέροντας ενημέρωση για την προαγωγή της ψυχικής υγείας αποφεύγοντας τις στείρες επιστημονικές θεωρίες και προωθώντας την ουσιαστική ανθρώπινη συνδιαλλαγή. Οι επιμέρους εκδηλώσεις επιλέγονται, οργανώνονται και υλοποιούνται και μέσω της Τέχνης που αποδεδειγμένα αποτελεί παράγοντα ένωσης, συνάντησης και εγγύτητας των διάφορων κοινωνικών ομάδων.

Στο ΣΟΦΨΥ Ν.Σερρών ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην προσέλκυση του νεανικού και του παιδικού πληθυσμού μιας και οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που ενισχύουν τους μύθους σχετικά με την ψυχική διαταραχή, ενεργοποιούν στιγματιστικές τάσεις και προκαλούν συμπεριφορές κοινωνικής διάκρισης κατά των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ξεκινούν να διαμορφώνονται και να αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία και την πρώιμη εφηβεία.

Στο ΣΟΦΨΥ Ν.Σερρών προάγουμε την εγγύτητα του γενικού πληθυσμού και την in vivo γνωριμία του με τους ανθρώπους που είχαν ψυχιατρικές εμπειρίες μέσω της συμμετοχής τους σε κοινές δράσεις. Αυτός ο συγχρωτισμός αποτελεί τον πιο ισχυρό παράγοντα αποστιγματισμού της ψυχικής διαταραχής και κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων που πέσανε θύματα της κοινωνικής αδικίας απλά και μόνο επειδή είχαν την ατυχία να βιώσουν την οξύτητα του ψυχικού πόνου. Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές και μέλη των οικογενειών τους μοιράζονται την εμπειρία τους με στόχο να εμπνεύσουν κι άλλους.

Ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη κοινωνία στα θέματα ψυχικής υγείας: Αξία ανεκτίμητη

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας

Scroll to Top