“Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας & Πρόληψη των Αυτοκτονιών”

Η Θεματολογία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την αυτοκτονία ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο μάλιστα αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό. Περισσότεροι συνάνθρωποι μας πεθαίνουν από αυτοκτονίες παρά από πόλεμο, καθώς κάθε 40 δευτερόλεπτα κάποιος θέτει τέρμα στη ζωή του. Η αυτοκτονία αποτελεί τη 2η κυριότερη αιτία θανάτου στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, ενώ οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν τα πιο υψηλά ποσοστά αυτοχειρίας. Τα στοιχεία αυτά είναι γροθιά στο στομάχι! 

Γι’ αυτό το λόγο η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας – 10 Οκτώβρη ήταν αφιερωμένη σε αυτό το γεγονός και ο Σύλλογος Οικογενειών/Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, τη Νόσο Alzheimer και Συγγενείς Διαταραχές (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ν. Σερρών, στα πλαίσια των δράσεων του για τον καθιερωμένο εορτασμό της, διοργάνωσε στις 2/10/2019 στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Ημερίδα με θέμα: «Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας & Πρόληψη των Αυτοκτονιών». Η συγκεκριμένη ημερίδα για την ψυχική υγεία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Σερρών, τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών.

Οι Ομιλητές

Την Ημερίδα για την ψυχική υγεία πλαισίωσαν με απολύτως κατατοπιστικές εισηγήσεις αξιόλογοι επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας, παρέχοντας στο κοινό σημαντικές γνώσεις και απαραίτητες πληροφορίες για το δραματικό αυτό φαινόμενο. Είναι γεγονός ότι η κ. Τσιούρη Ιωάννα, Ψυχολόγος ph.D. στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝ Λάρισας, ο κ. Σαρηγιαννίδης Αλέξης, Ψυχίατρος-Επιμελητής Β’ ΕΣΥ στο Ψυχιατρικό Τμήμα του ΓΝΘ “Ιπποκράτειο” και η κ. Σκέμπερη Ελένη, Ψυχιάτρος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Σερρών κατάφεραν να προσεγγίσουν το πολύπλευρο αυτό θέμα και τις πολλαπλές κοινωνικές του προεκτάσεις τόσο με άρτια επιστημονικότητα όσο και με ανθρώπινη ευαισθησία.   Τους ευχαριστούμε θερμά για αυτήν την παραγωγική συνεργασία. 

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας

Η αυτοκτονία είναι θέμα ευαίσθητο και επίπονο για όλους. Ωστόσο, η ενημέρωση και κατ’ επέκταση η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι αυτή που θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του.  Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε τόσο από το πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε σε αυτήν όσο και από τους επισήμους, όπως η κ. Πάνου Σωτηρία, Αντιδήμαρχος της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Σερρών, ο κ. Βάκαλος Άγγελος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, ο κ. Μασλαρινός Αθανάσιος, Δήμαρχος του Δήμου Βισαλτίας και ο κ. Βαφειάδης Βασίλειος, Προϊστάμενος του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Σερρών. 

Στη διάρκεια της Ημερίδας για την ψυχική υγεία προβλήθηκε εμβόλιμα ταινία μικρού μήκους παρόμοιας θεματολογίας και ακολούθησε ο σύντομος σχολιασμός της από την κ. Γιαννακίδου Άννα-Μαρία, Ψυχολόγο/Ψυχοθεραπεύτρια (ΜΑ) και εθελόντρια του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών. Η Ημερίδα έκλεισε με την ελπίδα ότι κατάφερε να συμβάλλει στο άνοιγμα ενός δημόσιου διαλόγου για αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα και με την προτροπή να παλέψει η κοινωνία να διατηρήσει τη συνοχή της. Μέσα σε μόλις λίγα λεπτά όλα μπορούν να αλλάξουν και να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Ενωμένοι στεκόμαστε, χωρισμένοι πέφτουμε!

Scroll to Top