Σεπτέμβριος: Παγκόσμιος Μήνας Alzheimer

Σέρρες 25/09/2019

Η Θεματολογία

«Ποιος είμαι εγώ, παππού;». Είναι μάλλον το πιο εύλογο ερώτημα που γεννάται στο τρυφερό   μυαλό ενός μικρού παιδιού καθώς παρατηρεί ένα ηλικιωμένο, αλλά πάντα αγαπημένο του     πρόσωπο να αλλάζει, να ξεχνά και να «χάνεται» σιγά-σιγά στον σκληρό κόσμο της άνοιας. Τι   να του απαντήσεις άραγε; Πώς να του μιλήσεις γι’ αυτό τον τόσο περίεργο για τα δικά του μάτια κόσμο; 

Αυτός λοιπόν ήταν και ο χαρακτηριστικός τίτλος της ημερίδας για το Alzheimer που με απόλυτη επιτυχία διοργάνωσε στις 25/09/2019 στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, ο Σύλλογος Οικογενειών/Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, τη Νόσο Alzheimer Και Συγγενείς Διαταραχές (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ν.Σερρών σε συνεργασία με την Εταιρεία   Νόσου Alzheimer Και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) στα πλαίσια των δράσεων του για  τον εορτασμό του Σεπτεμβρίου ως τον «Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer».

a

Το Περιεχόμενο της Ημερίδας

Η εκδήλωση ήταν βασισμένη στην κοινή παραδοχή ότι ο αυριανός κόσμος θα είναι καλύτερος μόνο αν όλοι εμείς προσφέρουμε στα σημερινά παιδιά μας τη γνώση και την αλήθεια που τους χρωστάμε! Κάποιοι ευτυχώς φρόντισαν γι’ αυτό. Ο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών δε μπορούσε παρά να έχει τη χαρά και την τιμή να τα φιλοξενήσει σε αυτήν την εκδήλωση. Έτσι, το πρωί το Αμφιθέατρο γέμισε από 10 εκπαιδευτικούς και 170 παιδιά Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού γεμάτα ζωή, χαρά και ενέργεια, έτοιμα να πάρουν για να μπορούν να δώσουν. Εκεί τους περίμεναν οι τρεις έμπειρες ψυχολόγοι-ψυχοθεραπεύτριες της Εταιρείας Alzheimer, η κ.Κωνσταντίνα Καραγκιόζη, η κ.Πετρινα Μαργαριτιδου και η κ.Ευδοκία Νικολαΐδου, οι οποίες εμπνεύστηκαν ένα βιωματικό σεμινάριο με τον ομώνυμο τίτλο που έλαβε παγκόσμια διάκριση το 2014 από την Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer. 

Όμως το μεράκι και η όρεξη δε σταμάτησε εκεί. Στη συνέχεια προέκυψε ένα μοναδικό παιδικό βιβλίο που καταφέρνει να δώσει όλες τις απαντήσεις αλλά και να βρει πιθανές λύσεις στο μέχρι πριν σχεδόν αδιέξοδο ερώτημα «Ποιος είμαι εγώ, παππού;» μέσα από την ιστορία μιας παρέας τεσσάρων παιδιών με τον Αλτς, τον ψηφιακό φίλο τους, να τους συμπαραστέκεται και να τους καθοδηγεί. Τα παιδιά, αφού είχαν λάβει πια από τις τρεις ψυχολόγους τις απαραίτητες και προσαρμοσμένες στην ηλικία τους βασικές γνώσεις μέσα από μια απολύτως διαδραστική συζήτηση, στη συνέχεια ταυτίστηκαν ανά ομάδες με τους ήρωες της ιστορίας.

Η ταύτιση αυτή τα έφερε σε άμεση επαφή με τα συναισθήματα και τις σκέψεις που βιώνει ένα παιδί εξαιτίας των συμπτωμάτων της νόσου. Το κυριότερο φυσικά ήταν ότι τα καθοδήγησε με έναν μαγικό τρόπο προς τον δρόμο της ενσυναίσθησης, της αποδοχής και κυρίως της αγάπης για τον άνθρωπο που πλήττεται από αυτήν. Άλλωστε, εκεί μπορεί να κρύβεται τελικά και η «θεραπεία»! 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε το απόγευμα με τις ακούραστες τρεις ψυχολόγους και τη δική μας πάντα τρυφερή κ. Ελένη Χατζηβασιλείου, Νομικό-Επιμελήτρια Ανηλίκων, να μιλούν για το βιβλίο και να αναπτύσσουν με απόλυτη επάρκεια ευαίσθητα θέματα, όπως για το πώς πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά για την άνοια και το πώς μοιάζει η άνοια μέσα από τα μάτια των παιδιών, με συντονιστή τον κ. Νίκο Χατζηαποστολίδη, Ασφαλιστικό Οικονομικό Σύμβουλο. Η εκδήλωση αυτή την φορά απευθυνόταν στο ευρύ Σερραϊκό κοινό που την στήριξε και την δικαίωσε με την ηχηρή και ζωντανή παρουσία του.  

Το Μήνυμα της Ημερίδας

Ένα θεατρικό δρώμενο, βασισμένο στο βιβλίο «Ποιος είμαι εγώ, παππού;», με πρωταγωνιστή στον ρόλο του παππού τον ταλαντούχο κ. Καραουλάνη Σωτήρη, Εκπαιδευτικό και τους τρεις υπέροχους γιους του, Σταύρο, Παναγιώτη και Στέργιο να υποδύονται με μοναδικό τρόπο τους εγγονούς του που τελικά καταφέρνουν να μπουν με την παιδική αθωότητα στον κόσμο της άνοιας, να τον αντέξουν, να τον καταλάβουν και κυρίως να τον ομορφύνουν! Σας ευχαριστούμε όλους θερμά… Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Τώρα μπορούσε να ελπίζουμε με σιγουριά σε έναν  κόσμο που αλλάζει !  

Οι Συνεργαζόμενοι Φορείς

Στην εκδήλωση συνέβαλαν επίσης ως συνεργαζόμενοι φορείς η Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Σερρών, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών. Και η αυτή η τόσο εποικοδομητική αλλά και έντονα συγκινησιακή ημέρα έκλεισε με τον πιο αναπάντεχο τρόπο, μιας και ήταν μια υπέροχη έκπληξη για όλους μας… 

Scroll to Top