“Κατάθλιψη… Ας μιλήσουμε!” Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – 7 Απρίλη 2017 – Αφιερωμένη στην Κατάθλιψη

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας Αφιερωμένη στην Κατάθλιψη.
Ημερίδα για την Ψυχική Υγεία του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών

afs K 2017

Η Θεματολογία

Πράγματι λοιπόν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε ανοιχτά για όλα όσα μας πονάνε. Αυτό απέδειξε περίτρανα η αθρόα προσέλευση του Σερραϊκού κοινού στην Ημερίδα για την ψυχική υγεία με τίτλο «Κατάθλιψη… Ας μιλήσουμε!», που διοργάνωσε με πλήρη επιτυχία ο Σύλλογος Οικογενειών/Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, Νόσο Alzheimer και Συγγενείς Διαταραχές (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ν. Σερρών στις 7 Απριλίου 2017, στην αίθουσα της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. στις Σέρρες. 

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που για ευνόητους λόγους τη φετινή χρονιά ήταν αφιερωμένη στην κατάθλιψη, ένα θέμα τόσο σύγχρονο αλλά και τόσο παρεξηγημένο ταυτόχρονα. Έτσι, ο Σύλλογος μας δε μπορούσε παρά να συμμετέχει ενεργά στην ομώνυμη πανευρωπαϊκή καμπάνια ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναπτύσσοντας τη δική του δράση. 

Η Ημερίδα υποστηρίχτηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ενώ συνεργαζόμενοι φορείς ήταν το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Σερρών και η Ψυχιατρική Κλινική του Γεν. Νοσοκομείου Σερρών. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαίνοντα πρόσωπα της πόλης μας, όπως ο Διοικητής και η Υποδιοικήτρια του Γεν. Νοσ. Σερρών, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κα.

Το Περιεχόμενο

Το Πρόγραμμα ήταν εμπλουτισμένο τόσο με ταινίες μικρού μήκους όσο και με εισηγήσεις διαφόρων ειδικών ψυχικής υγείας, με σκοπό την εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με την κλινική εικόνα της κατάθλιψης, τις διάφορες μορφές της, την παροχή κατάλληλης βοήθειας σε όποιον το έχει ανάγκη, τη σωστή ενημέρωση των παιδιών, την πρόληψη και τον αποστιγματισμό των ψυχικών νόσων εν γένει. 

Οι Ομιλητές

Ο συγκινητικά ανθρώπινος Ψυχίατρος της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γεν. Νοσ. Σερρών, κ. Γιώργος Σπυρούλης, παρουσίασε «Τα Πολλά Πρόσωπα της Κατάθλιψης» με τρόπο απλό και κατανοητό, χωρίς ωστόσο να χάσει καθόλου την επιστημονικότητα του, εμπλουτίζοντας την εισήγησή του με σχετικές αναφορές γνωστών συγγραφέων που της έδωσαν ένα ισχυρό βιωματικό χαρακτήρα. 

Η πλέον έμπειρη σε θέματα παιδιών και εφήβων αλλά και μάχιμη Παιδοψυχίατρος και Δ/ντρια του ΚΨΥ Σερρών, κ. Ροδόπη Νικολάρα, μίλησε για το ευαίσθητο θέμα «Παιδιά, Έφηβοι και Κατάθλιψη», παρέχοντας για μια ακόμα φορά απλόχερα στο κοινό και πάντα με την αμεσότητα που τη διακρίνει τη βαθιά γνώση και την πολυετή πείρα της σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση της κατάθλιψης στις πρώιμες ηλικίες.

Η Ημερίδα για την ψυχική υγεία ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας και επί σειρά ετών εθελόντριας του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών, κ. Άννας-Μαρίας Γιαννακίδου, που σε ένα αλλιώτικό, πιο λυρικό αλλά και αντιστασιακό ύφος, επιχείρησε να παροτρύνει το κοινό να αναζητήσει έγκαιρα βοήθεια, αποτινάσσοντας πια τα αρχέγονα ταμπού του αλλά και να θωρακιστεί ψυχοσυναισθηματικά απέναντι στη σύγχρονη μάστιγα της κατάθλιψης. Στο τέλος ακολούθησε δημιουργική συζήτηση και ακούστηκαν σημαντικοί προβληματισμοί. Εμείς τελικά καταφέραμε να… μιλήσουμε! Εσείς;

Scroll to Top