«Ψυχική Υγεία & Νέοι: Ο καθένας από εμάς είναι μέρος της λύσης»

Ημερίδα του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.Ν. Σερρών

Η Θεματολογία

Ο Σύλλογος Οικογενειών/Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, τη Νόσο Alzheimer και Συγγενείς Διαταραχές (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ν. Σερρών με την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και τη Γραμματεία Νέας Γενιάς, πραγματοποίησε με επιτυχία στις 26/03/2019 την πρώτη από μια σειρά δράσεων Ημερίδα με τίτλο: «Ψυχική Υγεία & Νέοι: Ο καθένας από εμάς είναι μέρος της λύσης».

Το Περιεχόμενο της Ημερίδας

1η Ημερίδα

Το Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης γέμισε ασφυκτικά από μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της πόλης των Σερρών που παρά το τόσο νεαρό της ηλικίας τους παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των ομιλητών. Κοινός στόχος των τελευταίων ήταν και πάλι η παροχή έγκυρης γνώσης για θέματα ψυχικής υγείας και άνοιας και η ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στους πάσχοντες και τους περιθαλποντες τους. 

Η Ημερίδα για την ψυχική υγεία των νέων ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από τον κ. Τενεκετζή Κωνσταντίνο, Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και την κ. Ευθυμιάδου Σοφία, Υπεύθυνη του Γραφείου Αγωγής Υγείας & Σχολικών Δραστηριοτήτων που τους ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση τους στο κάλεσμα μας και την αμέριστη συμπαράσταση τους στην προσπάθεια μας. Η ενημέρωση, η πρόληψη και κυρίως η αγωγή των νέων μας σε τόσο καίρια θέματα είναι πρώτα από όλα δική μας υποχρέωση! 

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στην κ. Γεωργάκα Τζένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ., η οποία με λόγο άμεσο και εύστοχα προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ηλικιακές του ανάγκες ενημέρωσε το εφηβικό κοινό για μείζονα θέματα ψυχικής υγείας και κυρίως για το τι πρέπει να κάνει ώστε να προστατέψει με απλούς τρόπους την ψυχική του ευεξία.

Έπειτα, ακολούθησε η κ. Νικολαϊδου Ευδοκία, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (Msc στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας) που μίλησε για τα πιο κοινά συναισθήματα των παιδιών για τους ανθρώπους που ζουν με άνοια, αγγίζοντας μια τόσο ευαίσθητη και συχνά παραμελημένη πλευρά σε ένα τόσο περίπλοκο θέμα. Η εισήγηση πλαισιώθηκε με την παρέμβαση των εκπαιδευτικών, κ. Ματσιώρης Άννας και κ. Μαργαρού Ελένης, και των μαθητών Φώτκαζτικ Άγγελου και Μοναχού Ευάγγελου του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που παρουσίασαν μια πρωτότυπη ηλεκτρονική εφαρμογή που οι ίδιοι δημιούργησαν για τα άτομα με άνοια, εντυπωσιάζοντας το κοινό και παροτρύνοντας το σε παρόμοιες δράσεις. 

Το Μήνυμα της Ημερίδας

Η Ημερίδα για την ψυχική υγεία έκλεισε με την κατάθεση των εντυπώσεων πέντε φοιτητών του Τ.Ε.Φ.Α.Α Σερρών που συμμετείχαν ενεργά σε όλη τη δράση, με συντονίστρια την κ. Γιαννακίδου Άννα-Μαρία, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια (ΜΑ στην Ψυχανάλυση) και εθελόντρια του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών, καταφέρνοντας και τον πιο μεγαλόπνοο στόχο. 

Τη διάχυση της ευαισθητοποίησης των νέων απέναντι στους πάσχοντες και τις οικογένειες/φροντιστές τους καθώς και τη μετάδοση καλών πρακτικών κοινωνικής συνοχής και ευκαιριών αυτοβελτίωσης με στόχο την ενεργή πολιτειότητα μέσω ενός ισχυρού κυματισμού της από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους. 

Μια στιγμή σχεδόν μαγική για όλους! Η επιτυχία της δράσης μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι σύντομα θα κατακτήσουμε το κοινό όραμά μας για αυριανές, ψυχικά υγιείς και φιλικές κοινωνίες, συνεκτικές και περιεκτικές για όλους, χωρίς στίγματα και μακριά από διακρίσεις… Ευχαριστούμε θερμά όσους συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτήν! 

2η Ημερίδα

Έπειτα από ένα σύντομο χαιρετισμό του Πρύτανη του Τ.Ε.Ι. Κ.Μ. Σερρών, κ. Χασάπη και της Προέδρου του Τ.Ε.Φ.Α.Α. κ. Μουρατίδου, τον λόγο πήραν οι αξιόλογοι ομιλητές με πρώτο τον Νευρολόγο/Ψυχίατρο και Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Αγγελόπουλο Νικηφόρο, ο οποίος με τον άμεσο λόγο και το πηγαίο χιούμορ του ανέλυσε διεξοδικά το περίπλοκο δίπολο ψυχική υγεία-ψυχική ασθένεια κατά την εφηβεία. Αυτό φυσικά γιατί το κοινό της συγκεκριμένης Ημερίδας για την ψυχική υγεία ήταν ως επί το πλείστον νεαροί φοιτητές και στόχος της η παροχή σε αυτούς έγκυρης επιστημονικής γνώσης.

Στη συνέχεια, η κατάθεση της αληθινής ιστορίας του καθηλωτικού κ. Γιαννουλάκη Χρυσόστομου, Καθηγητή Αθλητικής Διοίκησης που μέσα από αυτή ανέδειξε περίτρανα την καταλυτική συμβολή του αθλητισμού στην ψυχική υγεία, αποτέλεσε για όλους πηγή δύναμης, αφού παλεύοντας με την κατάθλιψη στέφθηκε απόλυτος νικητής.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, ακολούθησε η διακεκριμένη στο χώρο κ. Τσολάκη Μάγδα, Νευρολόγος/ Ψυχίατρος/ Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών που με γλώσσα απλή και κατανοητή για όλους ανέλυσε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν σήμερα οι νέοι για την άνοια, τι πρέπει να κάνουν για να την αποφύγουν στο μέλλον αλλά και τι μπορούν να κάνουν για να σταθούν στο πλάι όσων δεν τα κατάφεραν.

Ακολούθησε η πάντα δυναμική και ταυτόχρονα συγκινητική κ. Κατερίνα Νομίδου, Νομικός/Εξειδικευθείσα στο Διεθνές Δίκαιο Ψυχικής Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων και Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ.), η οποία μιλώντας εφ’ όλης της ύλης κατέθεσε με ειλικρίνεια το προσωπικό της βίωμα ως αδερφή ψυχικά πάσχοντα στο ακροατήριο, προκαλώντας να τερματίσει τον κοινωνικό στιγματισμό των ανθρώπων που έζησαν μια ψυχική περιπέτεια αλλά και όσων τους φροντίζουν.

Η Ημερίδα για την ψυχική υγεία έκλεισε με την νεαρή και ανατρεπτική κ. Δανάη Κουκουλομμάτη, συνιδρύτρια της Κοινωνικής Επιχείρησης «Alios Tours», που και εκείνη μέσα από τον καθαρά βιωματικό αλλά και συναρπαστικό της λόγο ενέπνευσε το ακροατήριο στο να κάνει το επόμενο βήμα στον εθελοντισμό, ως η πλέον κατάλληλη, μιας και η ίδια ήταν μυημένη από πολύ μικρή στο μαγευτικό και συναρπαστικό του δρόμο.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για τη συζήτηση και την αλληλεπίδραση των ομιλητών με το κοινό. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι καταφέραμε να θέσουμε τα πρώτα θεμέλια για τις αυριανές πιο φιλικές κοινωνίες προς τους ευάλωτους συνανθρώπους μας και η ανατροφοδότηση που είχαμε από όσους βρέθηκαν εκεί μας κάνει να πιστεύουμε ότι το όραμά μας είναι!

Scroll to Top