Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων "Ε.Ν.ΟΡΑΜΑ"

 Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων «Ε.Ν.ΟΡΑΜΑ» του ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών

Ακόμα και τα μεγαλύτερα οράματα γίνονται πραγματικότητα, αν παλέψεις σκληρά γι’ αυτά… Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, ο ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών ανακοινώνει την από 02.12.2022 απόφαση έγκρισης του Υπουργείου Υγείας για την ίδρυση και τη λειτουργία δύο νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων με το διακριτικό τίτλο «Ε.Ν.ΟΡΑΜΑ»:

  •          του Κέντρου Ημέρας και
  •          της Κινητής Μονάδας

ενισχύοντας δυναμικά το κοινοτικό σύστημα ψυχικής υγείας της ΠΕ Σερρών!

Μια απόφαση που αποτελεί την απολύτως φυσική συνέχεια της ύπαρξης του, την πλέον χειροπιαστή αναγνώριση του εθελοντικού του έργου και την πραγματική δικαίωση του πολύχρονου αγώνα του στον ευαίσθητο πάντα χώρο της προαγωγής της ψυχικής υγείας.

Το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων «Ε.Ν.ΟΡΑΜΑ» λειτουργεί με βάση τις αρχές:

§  της τομεοποίησης και της κοινοτικής ψυχιατρικής

§  της προτεραιότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας

§  της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης

§  της αποϊδρυματοποίησης

§  της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης

§  της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας

§  της πληροφόρησης και εθελοντικής αρωγής της κοινότητας στην προαγωγή της ψυχικής υγείας

Απευθύνεται σε ενήλικα άτομα που διαμένουν στο Νομό Σερρών και αντιμετωπίζουν χρόνιες ψυχικές διαταραχές ή/και άλλες σοβαρές ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, τα οποία χρήζουν υποστήριξης και κινητοποίησης στα πλαίσια της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και της επαγγελματικής επαν-ένταξης τους, με απώτερο σκοπό να είναι σε θέση να διαμορφώσουν μια ευχάριστη και ολοκληρωμένη ζωή με το νόημα που εκείνα επιλέγουν και επιθυμούν.

Προσφερόμενες Υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων «Ε.Ν.ΟΡΑΜΑ»:

§  Εκτίμηση αναγκών, εκπόνηση και εφαρμογή εξατομικευμένων σχεδίων φροντίδας και αποκατάστασης για κάθε ωφελούμενο

§  Θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο με έμφαση στην εκπαίδευση σε κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες

§  Ανάπτυξη και προαγωγή των επαγγελματικών δεξιοτήτων με στόχο την προώθηση στην απασχόληση και την εργασιακή ένταξη

§  Ψυχαγωγικές και Πολιτιστικές Δραστηριότητες και Λειτουργία Κοινωνικής Λέσχης 

§  Προγράμματα υποστήριξης των οικογενειών και εφαρμογής ειδικών θεραπευτικών παρεμβάσεων

§  Προγράμματα εκπαίδευσης για το προσωπικό, νέους επαγγελματίες και εθελοντές

§  Προγράμματα ενημέρωσης της κοινότητας για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με τις ψυχικές διαταραχές

Η διαδικασία παραπομπής και υποδοχής του ασθενούς συνήθως προϋποθέτει την επαρκή συνεργασία του με θεράποντα ιατρό ή θεραπευτική δομή. Για το λόγο αυτό το Κέντρο Ημέρας διασυνδέεται και συνεργάζεται με άλλες υπηρεσίες δημόσιες και ιδιωτικές ψυχικής υγείας, με φορείς κοινωνικής πρόνοιας και απασχόλησης, με την οικογένεια ή/και άλλους φροντιστές και με την Κοινότητα. Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις συμπληρώνουν και δεν αντικαθιστούν αυτές που εφαρμόζονται από τον φορέα παραπομπής.

Το Κέντρο Ημέρας προσφέρει εντελώς δωρεάν στους ωφελούμενους του-λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας ένα πλήρως καταρτισμένο, ολιστικής προσέγγισης, Ημερήσιο Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων, αποτελούμενο από 17 διαφορετικές ομάδες ψυχοθεραπευτικού-υποστηρικτικού, εκπαιδευτικού-κοινωνικού και ψυχαγωγικού-πολιτιστικού χαρακτήρα που λειτουργεί 9:00-13:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή με συντονιστές επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων.

Παράλληλα, παρέχεται και η δυνατότητα ατομικής συμβουλευτικής τόσο στους ωφελούμενους του Κέντρου Ημέρας όσο και στις οικογένειες-φροντιστές τους.

Mε σκοπό την ολιστική κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων, η Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου φροντίζει για τη συνεχή ενημέρωση και διασύνδεση της με διάφορους φορείς, ώστε να είναι σε θέση να διευθετήσει και να φέρει σε πέρας οποιαδήποτε κοινωνικο-προνοιακή υπόθεση ή ανάγκη προκύψει.

Η Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα του Κέντρου Ημέρας «Ε.Ν.ΟΡΑΜΑ» του ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών αποτελείται από έμπειρο και ορεξάτο ανθρώπινο δυναμικό διαφόρων ειδικοτήτων που λειτουργεί υπό το συντονισμό του Επιστημονικά Υπεύθυνου με κυρίαρχο σκοπό την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας οι οποίες προσφέρονται εντελώς δωρεάν και είναι απολύτως εμπιστευτικές.

Το Κέντρο Ημέρας “Ε.Ν.ΟΡΑΜΑ” στεγάζεται στην έδρα του ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών επί της οδού Ορφέως 12 (Παλαιό Γενικό Νοσοκομείο, 2ος Όροφος, τηλ. επικοινωνίας 2321063388) στην πόλη των Σερρών. Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι θα αποτελέσει ορόσημο για την προώθηση της κοινοτικής ψυχιατρικής και την κοινοτική φροντίδα ψυχικής υγείας στον παραμεθόριο και ως τώρα παραμελημένο νομό Σερρών.

Κοινό σημείο των δύο νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας εκτός φυσικά της περίθαλψης των ατόμων με κάποια ψυχιατρική εμπειρία είναι και θα είναι πάντα το βασικό μέλημα του Φορέα τους, του ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών… Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της Κοινότητας σε θέματα που άπτονται του δίπολου ψυχική υγεία-ψυχική ασθένεια, κόντρα στον κοινωνικό στιγματισμό και αποκλεισμό, με βασικό σκοπό τον ανοιχτό διάλογο για κάτι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μας αφορά όλους!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ «Ε.Ν.ΟΡΑΜΑ» ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023

 

Ø  64 Δράσεις Διασύνδεσης 

Ø  75 Φορείς Συνεργασίας

Ø  8.850 Ενημερωτικά Φυλλάδια

Ø  1.650 Συμβολικά Πράσινα Κορδελάκια 

Ø  212 Αφίσες Έναρξης Λειτουργίας και Λοιπών Εκδηλώσεων

Ø  7 Επιστολές Συνεργασίας και 2 Δελτία Τύπου σε 347 παραλήπτες

Ø  1.347 Προσκλήσεις για Δράσεις Αγωγής Κοινότητας

Ø  15 Δράσεις Ενημέρωσης, Αγωγής και Ευαισθητοποίησης της Κοινότητας

Ø  4 Κοινοτικές Δράσεις των Ωφελούμενων του Κέντρου Ημέρας

Ø  3 Δράσεις Αυτοεκπροσώπησης των Ωφελούμενων του Κέντρου Ημέρας

Ø  94 Αναρτήσεις σε Ηλεκτρονικά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Ø  64 Αναφορές των Μ.Μ.Ε. στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας

Ø  12 ζωντανές συνδέσεις στελεχών των Μονάδων σε εκπομπές Μ.Μ.Ε.

Ø  10.000 συμμετέχοντες στις δράσεις κατά προσέγγιση

Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=3W9lshcSHKk

 

Πατήστε να δείτε το Φυλλάδιο: 

 

Scroll to Top