Μαρτυρίες μελών προγράμματος υγιούς και ενεργούς γήρανσης

«Τρεις μήνες τώρα έκανα ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα σε ένα στοργικό και γεμάτο κατανόηση περιβάλλον. Δύο υπέροχα παιδιά, εξαίρετοι επιστήμονες, η Άννα-Μαρία και ο Γιώργος, μαζί με το Προεδρείο με πήραν από το χέρι και μου έδωσαν το μαγικό κλειδί για αυτό το ταξίδι. Έγινα πιο σοφή, πιο πλούσια, πιο ασφαλής… Δε ζω για το χτες, ούτε για το αύριο… Ζω για το σήμερα! Έμαθα να μοιράζομαι τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου. Έμαθα να ξεχωρίζω το εγώ μου από τους άλλους και να το φροντίζω για να μπορώ να προσφέρω και στους άλλους. Σας ευχαριστώ… Σας ευχαριστώ… Σας ευχαριστώ… Τέλος, μέσα από εσάς έχω κλείσει ειρήνη με τα γηρατειά μου, τα έχω αποδεχτεί και μπορώ να σταθώ πάνω από αυτά. Πήρα δύναμη, κουράγιο, αποφασιστικότητα… Πέταξα, μάλλον διέγραψα τον φόβο, το άγχος, την μοναξιά και δε θα γιορτάζω πια τα γενέθλια μου γιατί ο χρόνος δε με αφορά. Τα γηρατειά είναι υπέροχα… Η χαρά είναι κληρονομικό μας δικαίωμα! Σας ευχαριστώ…»

«Λένε ότι τα γηρατειά είναι η ηλικία του ηλιοβασιλέματος… Αλλά υπάρχουν ηλιοβασιλέματα που όλοι σταματάνε να κοιτάξουν! Και συ αύριο θα είσαι ένα τέτοιο ηλιοβασίλεμα…” Τι όμορφο μήνυμα! Όταν φτάσεις λοιπόν στο ηλιοβασίλεμα σημαίνει ότι έχεις ζήσει όλη την πορεία από την ανατολή… Τώρα το πόσο καλά θα περάσεις σε αυτό το ταξίδι μέσα από αυτό το πρόγραμμα ανακάλυψα ότι τελικά εξαρτάται μόνο από σένα!»

«Μια μέρα ήρθα να ρωτήσω για το Πρόγραμμα, μου είπαν ότι μπορούσα να αρχίσω… Κάθισα να δω. Έμεινα… Δεν έφυγα ποτέ. Προσπαθούσα με χίλιες δυο δυσκολίες να έρθω, να ακούσω, να μάθω, να… να… Γρήγορα έβγαλα το πρόβλημα μου! Ήμουν πολύ χαμηλών τόνων στη ζωή μου, τα έκρυβα όλα μέσα μου, γινόμουν υποτακτική στους γύρω μου. Και αυτοί το εκμεταλλεύονταν με τον χειρότερο τρόπο. Όλο αυτό με αρρώσταινε, χωρίς να το καταλαβαίνω! Έτσι όμως είχα μάθει από την παιδική μου ηλικία… Τώρα κατάλαβα πόσο θυμό έκρυβα, γιατί φοβόμουν τους άλλους. Πήρα πάρα πολλά από το Πρόγραμμα, άλλαξα πολύ αλλά θέλω ακόμα περισσότερο… Δεν έχω άλλο χρόνο για χάσιμο!»

«Το χάρηκα πολύ το Πρόγραμμα… Όλες τις πλευρές του! Στην ηλικία μας τα χρειαζόμαστε όλα αυτά. Την υποστηρικτική ψυχοθεραπεία, τους κοινωνικούς δεσμούς και τη σύσφιξη των σχέσεων, τις νέες γνώσεις και εμπειρίες, τις εξόδους για να μην καταπέσουμε στην κατάθλιψη… Νέα ζωή λοιπόν μετά τα 60, με θάρρος, υγεία και ενδιαφέροντα!»

«Κι η ζωή συνεχίζεται… Πόσο τυχερός είναι στ’ αλήθεια ο άνθρωπος όταν βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους και μάλιστα όταν αυτοί τον βοηθούν στην τρίτη ηλικία του, τότε που σχεδόν κανείς άλλος δε του δίνει σημασία! Και ειδικά όταν αυτοί έχουν και τις γνώσεις αλλά πιο πολύ τη διάθεση να τον βοηθήσουν. Το Πρόγραμμα αυτό ήταν το ιδανικό για μένα και νομίζω για όλους τους ανθρώπους αυτής της ηλικίας. Ευχαριστώ θερμά όλους τους υπεύθυνους που με τόση καλοσύνη και ανθρωπιά προσπαθούν να εμψυχώσουν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις ψυχολογικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε αυτή τη φάση της ζωής τους που είναι πάρα πολλές. Ας τους έχει λοιπόν ο Θεός καλά και να τους φωτίζει να βοηθούν πάντα τα γηρατειά!».

«Συγχαρητήρια γι’ αυτό το σημαντικό έργο που μας προσφέρατε από το Σύλλογο σας. Ένα εγκάρδιο ευχαριστώ στην Άννα-Μαρία, τον Γιώργο, τη Δέσποινα και την κ. Λένα που τη θεωρούμε μητέρα όλων μας, γιατί νοιάζεται για το καλό μας και όλοι τη θαυμάζουμε για τη δυναμικότητα και την προσφορά της. Έτσι να συνεχίσει εφ’ όρου ζωής! Με τις πολύτιμες γνώσεις σας όλοι μας δώσατε δύναμη και ζωντάνια και από εκεί που νομίζαμε ότι τα φτερά μας γινότανε όλο και πιο αδύναμα, μας κάνατε να τα τεντώσουμε διάπλατα και να πετάξουμε στα ύψη. Τώρα πια δεν αγναντεύουμε μόνο τη Δύση… Αλλάξαμε θέση και αγναντεύουμε και πάλι με χαμόγελο την όμορφη Ανατολή. Μας δώσατε να καταλάβουμε την ομορφιά της τρίτης ηλικίας και ότι αξίζουμε, μπορούμε και έχουμε δικαίωμα να ζούμε ευτυχισμένα. Τελειώνοντας, σταθήκαμε πολύ τυχεροί που μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το αξιόλογο Πρόγραμμα σας. Ευχαριστούμε για όλα…».

«Όλο το Πρόγραμμα μας έδωσε τη δυνατότητα να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα με έναν πιο θετικό τρόπο. Μας βοήθησε να εκφράζουμε το συναίσθημα μας, όπως ο θυμός με διεκδικητικό τρόπο χωρίς επιθετικότητα και με όρια. Μέσα από τις εισηγήσεις γνωρίσαμε καλύτερα τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας και μέσω των ομάδων εφοδιαστήκαμε με νέους τρόπους αντιμετώπισης αυτών. Η δομή του Προγράμματος βοηθούσε στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας, Γνωρίσαμε νέους φίλους και μέσα από κοινά βιώματα εξελιχτήκαμε και μάθαμε νέες λύσεις. Όλο το Πρόγραμμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Διότι περιείχε όχι μόνο εισηγήσεις και εκπαιδευτικά μέρη αλλά και ψυχαγωγικό κομμάτι που μας βοηθούσε με έναν χαλαρωτικό τρόπο στην ανάπτυξη της θετικής ψυχολογίας. Έμαθα, έκανα φίλους και διασκέδασα… Θα ήθελα πολύ να συνεχίσω και με άλλες, νέες ενότητες».

«Όταν ήρθα στο Πρόγραμμα είχα άγνοια για το τι θα βρω. Για να πω την αλήθεια έφερα μια φίλη μου που είχε πολύ ανάγκη. Έτσι έμεινα και γω για να παρακολουθήσω την πρώτη συμβουλευτική. Αυτό που ακολούθησε με συνεπήρε και τελικά δεν έφυγα ποτέ. Όλα αυτά που άκουγα και έβλεπα ένιωθα να με στηρίζουν ψυχολογικά μέσα μου και να με βοηθούν μέρα με τη μέρα να αποκτήσω δύναμη και να δω τη ζωή μου από άλλη οπτική. Γενικά, είμαι ένα άτομο που προσπαθώ να ικανοποιώ και να στηρίζω όλους γύρω μου δίχως να νοιάζομαι για μένα. Στο Πρόγραμμα αυτό έμαθα να ασχολούμαι και με τις δικές μου ανάγκες και επιθυμίες. Είμαι ευγνώμων που άνοιξαν τα μάτια και έμαθα ότι και εγώ πρέπει να ζω για μένα! Ευχαριστώ τους υπεύθυνους για όσα μου έμαθαν. Εύχομαι να συνεχίσει το έργο τους και να βοηθούν ανθρώπους σαν και μένα… Έγινα δυνατή! Σας ευχαριστώ…»

«Το Πρόγραμμα του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. με βοήθησε σε πάρα πολλά πράγματα. Να σκέπτομαι πιο θετικά, να αντιμετωπίζω τα πράγματα με δύναμη, να υποστηρίζω το εγώ μου, να μιλάω, να βάζω όρια, να λέω και «όχι» καμιά φορά στους άλλους για να μη με εκμεταλλεύονται… Θέλω να γίνω και εγώ εθελόντρια με όποιο τρόπο μπορώ! Με δύο λόγια, δε θα σας ξεχάσω ποτέ γιατί με βοηθήσατε να γίνω άλλος άνθρωπος!»

Scroll to Top