Ομάδα Κουκλοθεάτρου “Τα Κουκλοαρμενίσματα”

Περιγραφή της Δράσης

Η Ομάδα Κουκλοθεάτρου “Τα κουκλοαρμενίσματα” του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών δημιουργήθηκε σε μια στιγμή έμπνευσης νέων σχεδίων και μελλοντικών διαδρομών. Η φαντασία, η δημιουργικότητα και η ανάγκη για έκφραση και κοινωνική συμμετοχή των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας βρήκαν διέξοδο στη γεμάτη μεράκι κατασκευή κούκλας, στη γεμάτη πείσμα εκμάθηση θεατρικών δεξιοτήτων και στη γεμάτη όνειρα προετοιμασία των παραστάσεων που έπειτα από πολλές ώρες σκληρής και επίπονης δουλειάς ανεβαίνουν πια στο σανίδι.

Όλη η ομάδα – κούκλες και κουκλοπαίχτες- είναι απόλυτα έτοιμη να μοιραστεί με το κοινό τα “αρμενίσματα” της και να κάνει ένα μακρύ ταξίδι, με την προσδοκία ότι θα νιώσει και αυτή την πίστη ότι μπορεί κάποτε όλα να ανατρέπονται από μια ψυχική περιπέτεια, όμως κάποιοι τολμούν, αγωνίζονται, συνεχίζουν και γίνονται ξανά πρωταγωνιστές, συμβολίζοντας τη δύναμη και την αντοχή της ανθρώπινης ψυχής!

Άξονας Δράσης και Πεδίο Υλοποίησης

Η δράση που εμπίπτει στον άξονα των ανοιχτών προς την κοινότητα παραστάσεων, απευθύνεται στο ευρύ κοινό, και ιδιαίτερα στο παιδικό και νεανικό κοινό της τοπικής κοινωνίας με τον άμεσο στόχο να «αρμενίσει» μελλοντικά σε όλη την Ελλάδα. Η δράση έχει στόχο την προώθηση της τέχνης για την ψυχική υγεία, τον αποστιγματισμό των ψυχικών νόσων και κυρίως την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα μέσω της invivo επαφής τους με αυτήν. Μικροί και μεγάλοι θεατές των παραστάσεων έχουν πια την ευκαιρία να συναντηθούν στα πλαίσια ενός πραγματικά εντυπωσιακού θεάματος και να απαλλαγούν από το φόβο, την άγνοια και την προκατάληψη με τον πιο ζωντανό και αληθινό τρόπο… Η δράση αυτή υλοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένα κλειστά θέατρα.

Ο Αντίκτυπος της Δράσης στο Κοινωνικό Σύνολο

O Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών, σαν ένα γερό σκαρί συνεχίζει να “αρμενίζει” στις θάλασσες της κοινωνικής αφύπνισης, κόντρα στους ανέμους του στίγματος και στα κύματα της προκατάληψης ενάντια σε κάθε τι διαφορετικό. Έχοντας σταθερά για πυξίδα του την εθελοντική προσφορά και παίρνοντας πάντα για πλήρωμα του ανθρώπους εκείνους που η ψυχή τους κάποτε ταλαιπωρήθηκε από μια ψυχιατρική εμπειρία, παρέα με αυτούς που μπόρεσαν να τους νιώσουν και να σταθούν δίπλα τους, ξεκινά ένα ακόμα μακρύ αλλά μεγαλόπνοο ταξίδι, με τελικό προορισμό μια κοινωνία ενωμένη, χωρίς διακρίσεις και αληθινά ψυχικά υγιή!

Έτσι, αυτή τη φορά επιβιβάστηκε σε ένα γνώριμο αλλά παντοδύναμο μέσο, την Τέχνη και μάλιστα την πλέον βιωματική και θεραπευτική Τέχνη του Θεάτρου! Τέχνη για την ψυχική υγεία. Μια σχέση ανεξήγητη και αμφίδρομη! Δύο δρόμοι αρχικά μοναχικοί αλλά που συχνά και ίσως μοιραία τελικά συναντιούνται! Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης πάντα ένα και μοναδικό. Η δημιουργία! Μια δημιουργία που γίνεται κοινό βίωμα των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και της κοινότητας και τους φέρνει κοντά, ρίχνοντας τα αυθαίρετα τείχη που άδικα τους χωρίζουν.

Μέσω της πρωτότυπης παράστασης κουκλοθεάτρου με την εντυπωσιακή τεχνική του “μαύρου θεάτρου” και τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο ρόλο του κουκλοπαιχτη, οι μύθοι καταρρέουν, τα στερεότυπα αίρονται και η αλήθεια αποκαθίσταται. Γιατί οι μέχρι πριν “επικίνδυνοι και ανίκανοι” ψυχικά πάσχοντες παίρνουν τη θέση που δικαιωματικά τους ανήκει και γίνονται οι καθημερινοί ήρωες των μικρών και μεγάλων παιδιών, που τους χαρίζουν ένα θέαμα γεμάτο χρώματα, γέλια, εικόνες και κυρίως όραμα για ένα κόσμο που σέβεται τη διαφορετικότητα και κατανοεί την ομοιότητα που πάντα θα εμπεριέχει μέσα του!

Η 1η Παράσταση Κουκλοθέατρου

Η Ομάδα παρουσίασε το έργο του Δημήτρη Ψαθά “Η Γαλάζια Χελώνα” σε σκηνοθεσία της Δόμνας Καβακίδου και διδασκαλία του Κυριάκου Θεοδωρίδη, το Σάββατο 30/03/2013 και την Κυριακή 31/03/2013 στο Θέατρο “Ορφέας” Σερρών, σε συνεργασία με το Δήμο Σερρών, το “Σέρρες 1913-2013”, τη Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) και την ΕΡΤ Σερρών. Η αθρόα προσέλευση του Σερραϊκού κοινού ενίσχυσε το όραμα μας για μια ενωμένη, χαρούμενη και υγιή κοινωνία!

Ο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών βραβεύτηκε για το πρόγραμμα της Ομάδας Κουκλοθεάτρου “Τα κουκλοαρμενίσματα” λαμβάνοντας το Ετήσιο Βραβείο “Καλύτερης Πρακτικής 2013-2014” για το πρόγραμμα αποκατάστασης ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας, Vilnius Λιθουανία 19-21 Σεπτεμβρίου 2013.

Scroll to Top