«Έξυπνες Ιδέες για Πετυχημένα Γηρατειά»

Ενημερωτική Ομιλία για το Alzheimer του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ Ν. Σερρών

Ενημερωτική Ομιλία του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ Ν.Σερρών

Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του Προγράμματος “Προώθησης της Ενεργούς και Υγιούς Γήρανσης , στις 15/06/2016 ο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών είχε την ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενήσει για μια άκρως κατατοπιστική ενημερωτική ομιλία για το Alzheimer την κ. Τσολάκη Μάγδα, Νευρολόγο-Ψυχίατρο-Θεολόγο-Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Γ.Π.Ν. «Γ. Παπανικολάου»-Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, ευρέως γνωστή για το σπουδαίο ερευνητικό και κλινικό της έργο. Η ομιλία έφερε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Έξυπνες Ιδέες για Πετυχημένα Γηρατειά», υποδηλώνοντας τον πρακτικό της χαρακτήρα.

Πρόγραμμα “Προώθησης της Ενεργούς και Υγιούς Γήρανσης”

O Σύλλογος Οικογενειών/Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, τη Νόσο Alzheimer και Συγγενείς Διαταραχές (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ν. Σερρών, διευρύνοντας τη δράση του αλλά μένοντας πάντα πιστός στην αποστολή του για την προάσπιση της δημόσιας ψυχικής υγείας, υλοποιεί το καινοτόμο Πρόγραμμα «Προώθηση της Ενεργούς και Υγιούς Γήρανσης» με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ. Το Πρόγραμμα απευθύνεται στην ευάλωτη ομάδα των συνταξιούχων και των ηλικιωμένων. 

Σύγχρονες επιδημιολογικές μελέτες επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι τόσο η συνταξιοδότηση όσο και η τρίτη ηλικία γενικά αποτελούν κρίσιμες περιόδους, διότι συνήθως συνοδεύονται από περίπλοκες ψυχοκοινωνικές δυσκολίες και συχνά συνδέονται με την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας που για ποικίλους λόγους παραμένει αδιάγνωστη και άρα αθεράπευτη. Κυρίαρχος στόχος λοιπόν του Προγράμματος είναι η ενεργητική, ασφαλής και ευχάριστη προσαρμογή στην τρίτη ηλικία μέσω της ενίσχυσης εκείνων των παραγόντων που αποδεδειγμένα επιδρούν θετικά στη σωματική, πνευματική και ψυχολογική ευημερία των ηλικιωμένων ατόμων.

Οι Δράσεις του Προγράμματος

Έτσι, στα πλαίσια μιας ολιστικής προσέγγισης που υπακούει στις αρχές του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου, το Πρόγραμμα απαρτίζεται από ένα πλήθος δομημένων δράσεων, όπως ομαδική και ατομική συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ενημερωτικές ομιλίες ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, πολιτιστικές εξορμήσεις και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ομάδα εκμάθησης χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, ομάδα ανάπτυξης εθελοντικού πνεύματος, ομάδα προβολής κινηματογραφικών ταινιών, ομάδα μουσικοθεραπείας, με την καθεμία εξ’ αυτών να εξυπηρετεί συγκεκριμένους επιμέρους σκοπούς.

Το Περιεχόμενο της Ομιλίας

Πράγματι, η κ. Τσολάκη, με την αμεσότητα που τη διακρίνει και την εμπειρία που διαθέτει, κατάφερε να μεταδώσει στους συμμετέχοντες του Προγράμματος αλλά και στο ευρύτερο κοινό που παρευρίσκονταν στην ομιλία για το Alzheimer τις απαραίτητες γνώσεις και τα ουσιαστικά εφόδια, ώστε να προστατευτούν από τη νόσο Alzheimer που παρουσιάζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες απειλές της τρίτης ηλικίας.

Ωστόσο, η σωματική και ψυχική θωράκιση του ατόμου της τρίτης ηλικίας μέσα από απλούς καθημερινούς τρόπους αναμφισβήτητα αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα πρόληψης κατά της νόσου. Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε με χαρά να αναφέρουμε τη διαπίστωση ότι η δομή, το περιεχόμενο και η αποτελεσματικότητα του Προγράμματος «Προώθηση της Ενεργούς και Υγιούς Γήρανσης» εξυπηρετεί και αυτόν το σημαντικό σκοπό. 

Το κοινό της εκδήλωσης παρακολούθησε με αμείωτη προσοχή την ομιλία, έκανε καίριες ερωτήσεις, κρατούσε ακόμα και σημειώσεις ώστε να εφαρμόσει τις νέες πληροφορίες στην καθημερινότητα του. Στο τέλος της εύστοχης και περιεκτικής παρουσίασης, δόθηκε άπλετος χρόνος, ώστε να διευκρινιστούν πλήρως όλες οι σχετικές απορίες και οι γενικοί προβληματισμοί αναφορικά με το τόσο σύγχρονο και φλέγον θέμα ειδικά για αυτή την ηλικιακή ομάδα ανθρώπων. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η γνώση έχει τη δύναμη να προλαμβάνει! 

Εμείς, ως Σύλλογος, νιώθουμε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμβάλλουμε στη μετάδοση αυτής της γνώσης… Άλλωστε αυτό είναι ίσως το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί «τα γηρατειά δεν είναι η χαμένη νεότητα αλλά ένα νέο στάδιο ευκαιρίας και δύναμης!». Ευχαριστούμε θερμά την κ. Τσολάκη για τη συνεργασία και την άκρως επιτυχημένη εκδήλωση!

Scroll to Top