Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου. Είναι μια ημέρα που αφιερώνεται στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών και στην αναγνώριση της σημασίας τους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Τα σύγχρονα νούμερα στην ελληνική πραγματικότητα είναι πραγματική γροθιά στο στομάχι… 187,5% αυξήθηκαν οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα από το 2020 στο 2021, από 8 περιστατικά σε 23! 104,3% αυξήθηκε η σεξουαλική βία στην Ελλάδα το 2021, έπειτα από άνοδο 115,6% το 2020. 6.000 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν καταγγελθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023[Εφημερίδα Καθημερινή/13.09.2023]. Και δυστυχώς λέγεται πως: «Αυτός που σκοτώνει μία γυναίκα συχνά έχει κλειδί του σπιτιού τους»
Η σχέση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με την Ψυχική Υγεία είναι κρίσιμη, καθώς οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις και πιέσεις που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση. Οι πολλαπλοί ρόλοι, οι αυξημένες υποχρεώσεις, οι κοινωνικές προσδοκίες, τα απαρχαιώμενα στερεότυπα, οι πιέσεις στον εργασιακό χώρο, οι διακρίσεις λόγω φύλου και άλλοι ακόμα σοβαρότεροι παράγοντες όπως η σεξουαλική παρενόχληση, η έμφυλη βία, το trafficking, οι βιασμοί θα επιδράσουν μοιραία στην ψυχική υγεία των γυναικών. Συνεπώς, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι κάποιες ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη έχουν… άρωμα γυναίκας!
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι απλώς μια αφορμή να δοθεί έμφαση στη σημασία της ψυχικής υγείας των γυναικών αλλά και στην έμπρακτη καθημερινή εφαρμογή από όλους της ισότητας των δύο φύλων. Προάγονται δράσεις για την υποστήριξη των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και για την προώθηση της πρόληψης κατά της ανάπτυξης ψυχοπαθολογίας και επισημαίνεται η ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικές υποστήριξης για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτου εθνικότητας, κοινωνικού, οικονομικού ή πολιτισμικού καθεστώτος. «Κυρά, δε βρήκα μουσική που να σου άξιζε! Πόνος στη γέννα… Προσκυνώ την αρχοντιά σου!» («Γυναίκα», Χρήστος Θηβαίος»)