Συμμετοχή του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ Ν.Σερρών στο 7ο Διεθνές Συνέδριο Για Την Άνοια
4/05/2018, Plymouth
Plymouth: H βραβευμένη φιλική προς την άνοια πόλη με τις 150 ΚΟΙΝΣΕΠ
Στα πλαίσια πρόσκλησης από το Πανεπιστήμιο του Plymouth να παρευρεθώ ως ομιλήτρια στο 7ο Διεθνές Συνέδριο για την Άνοια στις 4 Μαΐου 2018 είχα την ευκαιρία να «γευτώ» τι έχει η πόλη του Plymouth που την έκανε να κερδίσει το Βραβείο της πιο φιλικής προς την άνοια πόλης για το 2016. Το Βραβείο που απονέμεται από την Alzheimer Society του ΗΒ αναγνωρίζει τις κοινότητες που επιδεικνύουν υποδειγματικό σχεδιασμό, πρόοδο και αντίκτυπο στην προσπάθειά τους να γίνουν φιλικές προς την άνοια.
Ο Δήμος του Plymouth Και η Συμμαχία Δράσης για την Άνοια του Plymouth δουλεύουν μαζί, ώστε να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με άνοια και οι φροντιστές τους υποστηρίζονται όσο γίνεται περισσότερο. Έχουν μάλιστα αναπτύξει ένα Κοινό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια το οποίο στηρίζει, χρηματοδοτεί και ενθαρρύνει πολλά καινοτόμα προγράμματα. Η ενεργός συμμετοχή των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τον καθορισμό τοπικών προτεραιοτήτων σε θέματα που τους αφορούν είναι πρότυπο έμπνευσης.
Μία συλλογική προσπάθεια για την άνοια
Περισσότερες από 100 επιχειρήσεις και φορείς έχουν δεσμευτεί να γίνουν φιλικοί προς την άνοια και το δείχνουν καθημερινά στην πράξη: από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τις στεγαστικές δομές της πόλης, μέχρι τους εκπαιδευτικούς και μαθητές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, υπαλλήλους super-market, ταμίες στις Τράπεζες, προσωπικό ξενοδοχείων. Σε μια ΚΟΙΝΣΕΠ memorycafé με διακόσμηση και μουσική εποχής στον κεντρικότερο πεζόδρομο της πόλης ήπια έναν από τους ωραιότερους καφέδες παρέα με άτομα με άνοια, φροντιστές και πλήθος νέων που τους ενδιαφέρει η επιτυχία της δημιουργίας φιλικών προς την άνοια κοινοτήτων.
Είχα τη μοναδική ευκαιρία να δω από κοντά τι είναι ένας τετραόροφος φιλικός προς την άνοια χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Γεύτηκα τη μαγεία των διαγενεακών κοινών δράσεων μεταξύ παιδιών 6-9 ετών και ατόμων με άνοια σε προχωρημένο στάδιο και μίλησα με φοιτητές διαφόρων πανεπιστημιακών σχολών για την εκπαίδευση που λαμβάνουν για την άνοια. Συνομίλησα με εθελοντές διαφόρων ηλικιών, ειδικοτήτων και ενδιαφερόντων για το πόσο γεμάτοι νιώθουν προσφέροντας στα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους: μια βόλτα στο πάρκο, συνοδεία στον τοπικό ποδοσφαιρικό αγώνα, βοήθεια στο φύτεμα λουλουδιών στον κήπο, συνοδεία στην τοπική χορωδία και την εκκλησία.
«Ταξίδεψα» στην φιλική προς την άνοια Ιαπωνία με την αφήγηση των εκπροσώπων της Ιαπωνικής αντιπροσωπείας, μοιράστηκα την αγωνία των εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας του Μακάο της Κίνας, λυπήθηκα με τη διαπίστωση της ερευνήτριας από την Ιρλανδία, η οποία διαπίστωσε ότι η λέξη personhood λείπει από τη συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων για την άνοια.
Η προσφορά μου στο συνέδριο ήταν να αναλύσω τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με άνοια υπό το πρίσμα της δεσμευτικής και για το ΗΒ Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι έμαθαν πολλά από αυτήν μου την παρουσίαση. Εγώ δηλώνω ότι πήρα πολλά περισσότερα από αυτά που έδωσα: ναι μεν εμπνεύστηκα, αλλά συγχρόνως διαπίστωσα ότι και εδώ στην ταλαιπωρημένη Ελλαδίτσα μας με τους πενιχρούς μας πόρους αλλά με περίσσια όρεξη προσφέρουμε αξιόλογες δράσεις που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα. Λίγο το πνεύμα συνεργασίας μας λείπει. Ας δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών/Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, Νόσο Alzheimer και Συγγενείς Διαταραχές, Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν.Σερρών.
Κατερίνα Νομίδου