Μουσική, παραμύθια και ντοκιμαντερ με θέμα την ψυχική υγεία
Για πάντα ανεβασμένος- Eternal High
Ντοκιμαντέρ για την Ψυχική Υγεία του Bryce Mackle, 2013
To ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του αμερικανού Bryce Mackle είναι μία ουσιαστική “συζήτηση” των εμπειριών ενός εφήβου σχετικά με την κατάθλιψη και την αυτοκτονία. Βασισμένο στις προσωπικές εμπειρίες του δεκαεφτάχρονου σκηνοθέτη, το “Για πάντα ανεβασμένος” σκοπεύει να αυξήσει τη γνώση των εφήβων και καθώς και των γονιών τους, έτσι ώστε τα θέματα της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας να μπορούν να συζητηθούν ανοιχτά, χωρίς το στίγμα που υπάρχει σήμερα…
Η μητέρα του Μάρκου έχει κατάθλιψη
Κουκλοθέατρο από τον ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών, 2018
Ο Μάρκος κλαίγοντας εξηγεί στον πατέρα του τα συναισθήματά του…
«Δε μ’αρέσει που η μαμά δε γελάει ποτέ. Με κάνει να νιώθω πως ούτε εγώ πρέπει να γελάω. Μερικές φορές ντρέπομαι τους φίλους μου και άλλες φορές νιώθω πολύ θυμωμένος με τη μαμά μου που δεν είναι σαν τις άλλες μαμάδες… Τη νύχτα δε μπορώ να κοιμηθώ, νιώθω μοναξιά και σκέφτομαι τη μαμά. Αλλά και στο σχολείο τη σκέφτομαι και δε μπορώ να συγκεντρωθώ στο μάθημα… Κανένας από τους φίλους μου δε θέλει πια να έρθει στο σπίτι μου να παίξουμε γιατί μαμά…»
Το έργο “ Η μητέρα του Μάρκου έχει κατάθλιψη” διασκευάστηκε για το κουκλοθέατρο ύστερα από πρωτοβουλία της Νομίδου Νίκης – Ελένης. Το κουκλοθέατρο που υλοποιήθηκε από τον Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών, ύστερα από σχετική άδεια της Εθνικής Ένωσης Οικογενειών για την προώθηση της Ψυχικής Υγείας της Φιλανδίας, εκδότρια της ιστορίας. Η χρήση του DVD προορίζεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, για παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών κάτω των 12 ετών.
Κείμενο: Paula Makinem και Kaisa Nyberg. Μετάφραση: Κουκούτση Φανή. Διασκευή για κουκλοθέατρο και μουσική επένδυση: Καραμανάβη Ξένια. Απόδοση: Καραμανάβη Ξένια και Δελής Νίκος. Επιμέλεια: Νικολάρα Ροδόπη, Παιδοψυχίατρος. Βιντεοσκόπηση: STUDIO VIER Με την ευγενική χορηγία: janssen palio
Άνοιξα μια πόρτα στο όραμα…
Μελοποίηση του έργου του Γιώργου Φαλελάκη από τον Ευθύμη Παρά
“Ο ποιητής Γιώργος Φαλελάκης έγραψε μια εξαιρετική τροχιά στον «μέσα» χώρο της ψυχιατρικής. Έζησε στο «πετσί» του την ασυλιακή βαρβαρότητα και είχε το θάρρος και το «θράσος» να αντισταθεί πρωτόλεια απέναντι της, να την καυτηριάσει έστω και αδιαμόρφωτα. Ο ποιητής «μάζεψε» τη δύναμη να προτείνει νέα στοιχεία για μια άλλη ψυχιατρική πράξη και στάση.
Με τη ζωή του και τη στάση του εμψύχωσε χιλιάδες ψυχικά πάσχοντες για την αυτοοργάνωση τους, για το ρόλο τους και τα δικαιώματα τους στη ζωή και ανέτρεψε το κοινωνικό στερεότυπο περί ανιάτου της ψυχικής νόσου. Ο ποιητικός του λόγος, η θεατρική του αίσθηση και η ακατέργαστη καλλιτεχνική του φύση ήταν αξεπέραστη. Ενέπνευσε μουσικούς, κοινωνιολόγους και επαγγελματίες ψυχικής υγείας να σταθούν πραγματικά δίπλα του.
Αυτή η μελοποιημένη ποίηση του είναι μια «αναπνοή» για όλη την ψυχιατρική κοινότητα θεραπευτών και θεραπευόμενων για έναν κόσμο κοινωνικής αλληλεγγύης, για έναν κόσμο σεβασμού της διαφορετικότητας.”
Στίχοι: Γιώργος Φαλελάκης, Μουσική: Ευθύμης Παράς, Με την ευγενική χορηγία: PFIZER HELLAS
"Το τραγούδι του τρελού''
Σε στίχους της Νίκης-Ελένης Νομίδου : Αφιέρωμα του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.Ν.Σερρών στην Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας